Monday, September 13, 2010

Яблычны сок

Вельмі добрая рэч, хаця яго прыгатаванне - справа даволі занудная і доўгая. Але вартая таго, бо зімою слоік з ярка-аранжавым, бы апельсінавым сокам (а такі атрымліваецца з антонаўкі) вельмі дарэчы :) .
Для нарыхтоўкі соку патрэбна: процьма яблыкаў, сокавыціскалка, пара-тройка ахвотнікаў для больш хуткага ажыццяўлення працэсу.
Яблыкі сабраць, памыць і нарэзаць (памер кавалкаў залежыць ад магчымасцей сокавыціскалкі)। Маючы вопыт працы з "Журавінкай" адзначу, што яблык трэба наразаць даволі плоскімі кавалачкамі, інакш яны не пралезуць у "горла" агрэгата. Такім чынам, падрытхаваныя яблыкі змяшчаюцца пакрысе ў выціскалку, яна гудзіць і вішчыць, як цыркулярная піла. Адціснуты і працэджаны двойчы сок змяшчаецца ў каструлю і награецца на пліце да тэмпературы 80-85 градусаў (не кіпіць), у працэсе дабаўляецца цукар (па гусце), пасля чаго сок закатваецца ў шкляныя слоікі. Слоікі пераварочваюцца, ўкрываюцца чым-небудзь цёплым і пакрысе астываюць.

Зыходны прадукт:


















Канчатковы прадукт:















І некалькі парад для большай эфектыўнасці працы:
  1. Яблыкі трэба браць цвердых гатункаў і крыху недаспелыя - тады сок атрымліваецца больш чыстым і меней трэба валаводзіцца з яго фільтрацыяй.
  2. Пры праштурхоўванні кавалкаў яблыкаў у горла апарату не трэба спяшацца - тады здробненая сыравіна аддасць больш соку.
  3. Трэба перыядычна ачышчаць камеру сокавыціскалкі ад рэштак яблыкаў, гэта таксама пасадзейнічае больш якаснаму адцісканню соку.
  4. Рукі ад соку могуць пацямнець, таму лепш працаваць у пальчатках.
  5. Найлепшы вынік дасягаецца пры сумеснай працы ў добрай кампаніі :)

No comments:

Post a Comment